Fem misstag du kanske gör när du använder en uttagsautomat

Fem misstag du kanske gör när du använder en uttagsautomat

Värna om din säkerhet vid uttagsautomaten med följande fem tips.

Även medan tekniken utvecklas använder alla fortfarande ATMs, de är snabba och bekväma. Det finns, emellertid, flera misstag du kan göra när du använder en uttagsautomat. Här lär vi dig hur du värnar om din säkerhet vid uttagsautomaten.

Det finns alltid risk för brott när pengar är inblandade, men rädsla får inte stoppa dig från att använda uttagsautomater. Vidta i stället några enkla säkerhetsåtgärder för att värna om din säkerhet vid uttagsautomaten och ta inga risker.

Kontrollera omgivningen

Om du befinner dig i ett område där du kanske inte känner dig säker ska du följa din instinkt. Var förnuftig när du använder uttagsautomater. Undvik att ta ut kontanter från en maskin sent på kvällen, såvida du inte är i ett område med mycket liv och rörelse. Vi avråder dig från att använda uttagsautomatter i mörka gränder utan säkerhetsåtgärder.

Var hela tiden MEDVETEN om din omgivning för att hålla dig säker vid uttagsautomaten.

Kontrollera uttagsautomaten

Om du känner dig tveksam att ta ut kontanter från en viss uttagsautomat kan du läsa här om hur du värnar om din säkerhet.

Det finns tre metoder du kan använda för att kontrollera efter avläsare och värna om din säkerhet vid uttagsautomaten.

  • Försök flytta på knappsatsen. På så vis kontrollerar du om den är en del av uttagsautomaten eller om det sitter löst.
  • Försök också att lossa plastdelen som sitter runt kortläsaren.
  • Dölj ALLTID pinkoden genom att hålla handen över knappsatsen när du knappar in den. Det förhindrar andra från att se koden och gömmer den från eventuella olagliga kameror som kan vara riktade mot uttagsautomaten.

Om du ser något som verkar konstigt ska du meddela banken eller de som ansvarar för uttagsautomaten. Det står alltid ett nummer till kundservice på maskinen om något skulle hända eller ser misstänkt ut.

Dölj pinkoden

Även om det inte står någon bakom dig, (du kan aldrig vara för säker) är det ändå en god idé att skydda knappsatsen när du knappar in pinkoden på uttagsautomaten. Professionella brottslingar kan sätta upp kameror vid uttagsautomaten bara för att spela in pinkoderna medan kunderna knappar in dem. När det gäller dina pengar är det bättre att vara på den säkra sidan.

Behåll kvittot

Datorer KAN göra fel och uttagsautomatkvittot utgör beviset på transaktionen ifall ett fel skulle uppstå som behöver bestridas. Det är också förvånansvärt hur mycket information en brottsling kan få ut av ditt kvitto, som ditt namn eller kontonummer. Det är säkrast att behålla kvittot och riva sönder det efter att du har tagit ut kontanterna och är nöjd.

Håll reda på dina uttag

Många håller inte koll på hur mycket pengar de har tagit ut från en uttagsautomat.

Ibland kan du vara mitt i ett uttag. Ingenting är perfekt, särskilt inte maskiner, men få inte panik! Det är lätt att ge andra skulden när något sker, men STANNA UPP och tänk innan du reagerar!

Vi ber dig vänligast att inte sätta ut på sociala medier ifall du har problem med en av våra uttagsautomater. Vi förstår hur frustrerande det kan vara, men vi finns här 365 dagar om året för att se till att du, som kund, är nöjd och om du kontaktar oss svarar vi på dina frågor så fort som möjligt.

För det mesta är det inte en fråga om själva uttagsautomaten, utan ett problem med din bank, eller att någon har mixtrat med uttagsautomaten. FRÅGA OSS direkt hellre än att basunera ut skulden på officiella medier. Det är inte vi som är skurken.

Naturligtvis är det alltid bättre att försöka förutse och förebygga problem, och det har vi också gjort. Det finns ingen anledning att bli rädd för nya tekniker i uttagsautomater. Vi har till exempel nyligen installerat streckkodsläsare som ser ut lite som en kamera i våra Euronet-uttagsautomater för att du ska kunna göra kontaktlösa uttag med mobilen.

Vi ber dig alltid fråga någon om du inte är säker.

Har du problem med att ta ut kontanter? Få inte panik. Följ stegen i den här bloggen. Följ oss även på Twitter för fler tips.

Var försiktig! Det är värt att läsa mer om hur du värnar om din säkerhet vid uttagsautomaten! Kontakta gärna oss om du behöver fler råd. Om du vill ha mer information om hur du hanterar problem med uttag ska du läsa vår blogg eller våra Vanliga frågor.

Kontakta oss
GRATISNUMMER

Sök